Kysely viljelypalstalaisille

Järjestimme syyskuussa 2021 Pähkinärinteen lähipalsta-alueen viljelijöille kyselyn osana viljelypalstojen puolesta tehtyyn Pähkinärinteen viljelypalstat säilytettävä -kampanjaan.

Kyselyn tarkoitus on tuoda näkyväksi viljelypalsta-alueen toiminnan vaikuttavuus ja palsta-alueen tärkeys osana palstalaisten ja muiden viljelyssä mukana olevien arkea. Lisäksi seura haluaa faktapohjaisesti osoittaa sen, kuinka suuri voimavara nykyisellä toiminnalla on käytettävissä jatkokehitykseen. Kyselyyn vastasi 45% palstaviljelijöistä.

Palstoilla on kyselyn perusteella 216 vakituista viljelijää. Jopa 400 henkilöä viljelee kauden aikana palstoilla laskemalla mukaan kaikki palstalla vakituisesti ja satunnaisesti avustavat ihmiset. Osa alueen viljelijöistä on toiminut alueella sen perustamisesta lähtien jopa 44 vuoden ajan. Keskimäärin palstaa on kyselyn perusteella viljelty lähes 9,5 vuoden ajan.

Kyselyn perusteella palsta mahdollistaa alueellisen kaupunkiviljelyperinteen säilymisen viemällä tietoa ja oppia vanhemmilta ja pitkään viljelleiltä palstalaisilta nuoremmalle viljelysukupolvelle. Kaupunkiviljelyn, lähiruoan, ulkona liikkumisen tämänhetkiset pandemia-ajan ja ilmastonmuutoksen megatrendit näkyvät laajassa ikäjakaumassa – nämä suuntaukset ovat jo vahvasti läsnä arjessa.

Seuran yksikantainen tavoite on säilyttää viljelypalsta-alue nykyisellä paikallaan, tulemme ottamaan kantaa palsta-alueen ja upean lähiluontoverkoston mahdollisesti rikkovaan
kaavamuutosehdotukseen, kun aika kannanotolle on.

Haluaisimmekin tulevaisuudessa sanoa meillä Pähkinärinteessä sijaitsevan Vantaan viihtyisimmän palsta-alueen.

Tukea työllemme palstojen säilymiseksi voit osoittaa sosiaalisessa mediassa käyttämällä päivityksissäsi #pähkinärinteenpalstatsäilytettävä.

Yhteenvedon kyselyn tilastoista voit lukea tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *