Pähkinärinne alueena

Pähkinärinne alueena

Pähkinärinne sijaitsee virallisesti Hämeenkylän kaupunginosassa, välittömästi Kehä III:n eteläpuolella Vihdintien varrella Vantaalla. Alueen länsipuolella on Lammaslampi ja laaja puistoalue.

Pähkinärinteen ja lähialueiden palvelut riittävät useimpiin perustarpeisiin. Pähkinärinteessä on ruokakauppoja, kioskeja, parturikampaamoja, lähiöravintoloita, pizzerioita, apteekki,  kukkakauppa, fysikaalisia hoitolaitoksia, neuvola, hammashoitola, kirjasto, pankkiautomaatteja, nuorisotila jne. Lapsiperheiden kannalta tärkeää on, että Pähkinärinteessä on alakoulu ja useita alle kouluikäisten hoitopaikkoja. Lähimmät yläkoulut sijaitsevat noin 2 km:n päässä Varistossa ja Myyrmäessä. Lähin kirkko on Hämeenkylän kirkko. Alue käsittää vanhan Pähkinärinteen alueen sekä myöhemmin eteläpuolelle rakennetun Pähkinärinne 2 alueen, sekä Karhunkierroksen asuinalueen.

Pähkinärinne 4 on uuden alueen nimi (kaava 121200)  joka rakennettiin alueen lounais osaan Rajatorpantien ja Hämeenkyläntien risteyksen alueelle. valmistuu n 2018. Rakentaminen tulee olemaan luonteeltaan tiivistä ja matalaa. Alueen kaakkois-osaan Pähkinärinteentien ja Rajatorpantien risteyksen itäpuolelle on rakennettu Ärrävaaran  11 kerrostalon alue (kaava 002099)

Aluetta suunnitellaan kasvatettavan ja tiivistettävän lisää.

Pähkinärinteen ilme ja uudistavat korjaukset

Alueellinen korjausohjeisto on tehty v 2000. Tämä sisältää historiaa Pähkinärinteen suunnittelun ja toteutuksen lähtökohdista. Siinä on esimerkkejä ja käytännön ohjeita alueen parantamiseksi. Opus sisältää myös seikkaperäisiä ohjeita julkisivujen väreistä ja materiaaleista. Ohjeet koskevat sekä kaupungin korjaustoimia, että taloyhtiöiden omia hankkeita. Korjausohjeisto on ollut rakennusvalvonnassa edelleen käytössä. Uudessa Pähkinärinteen kaavamuutosehdotuksessa on viittauksia kyseiseen selvitykseen. Korjausohjeisto on aikanaan  Pähkinähoito Oy:n teettämä ja se jaettiin sekä taloyhtiöille että Vantaan kaupungille.

Nykyisiä ongelmakohtia

Pähkinärinne seura on yhteydessä vaikuttajiin ja pyrkii tekemään alueesta entistä viihtyisämmän. Ole yhteydessä seuraan, niin asukkaiden ja yrittäjien toiveet menevät tiedoksi myös päättäjille. Alueen kehittäminen on jäänyt pitkään työn alla olevan pysäköintikaavan takia jäihin. Nyt siihen on luvassa muutos.

Ostoskeskuksen ympäristö

Silmiinpistävin ongelma on ostarin ympäristö, joka on epäsiisti. Siitä on tehty korjaussuunnitelmia, jotka odottavat kaavamuutoksen toteutumista. Itäpuolelle kaavoitetulle torialueelle on suunniteltu Lammasaukio, joka tekisi kunniaa myös suojellulle ostoskeskus -rakennukselle.

Lammasaukio, luonnos tapahtumatorista

Lammaslammentien pysäköinti ostarin edustalla ei toimi. Pikapaikoitus puiden väliin helpottaisi ostarissa asiointia ja liikennettä. Tästä on neuvoteltu kaupungin kanssa jo vuodesta ????

Liikenteen haitat

Läpiajotie Pähkinärinteentiellä sekä liittyminen Mantelikujalta Rajatorpantielle ovat päivittäisiä ongelmia jotka tulisi ratkaista.

Pähkinärinteen historiaa

Asuinalueen toteutuminen

Pähkinärinteen luonto oli ennen rakentamista kallioista metsä aluetta. Alue rakennettiin lyhyenä aikana 1970 -luvun alussa. Asemakaava sovitettiin osin räjäyttämällä pois kallioita alueen tieltä.

Otto Wuorio rakentaa kuva vuodelta 1973

Merkittävänä ympäristötekijänä on luonnonkaunis Lammaslampi, joka on kaikkien varjelema keidas.   Pähkinärinteen asemakaava on tyypillinen 1960-luvun uusruutukaava. Rakennusliike Otto Wuorio Oy otti tavoitteekseen tehdä alueesta korkeatasoisen ja palkkasi siksi arvostetun suunnittelijan, arkkitehti Pentti Aholan. Kaavan jyrkkä kontrasti luontoon oli ajalle tyypillistä. Nykyiset puistosuunnitelmat pehmentävät rakennusten asemaa maisemassa ja vievät alkuperäisen asemakaavan ideaa. Yhtenäinen arkkitehtuuri esiintyy erityisesti tiilipintaisissa kerrostaloissa ja niiden värityksessä sekä betonirakenteisissa parvekkeissa, joita tosin on osin uusittu. Ostoskeskus toteutettiin vaatimattomampana kuin kaavaluonnoksissa, samoin lähiökeskuksen 12-kerroksinen maamerkki-kerrostalo toteutettiin 10 vuotta myöhemmin matalampana verrattuna kaavaluonnoksen siroon torniin.

Havainnekuva asemakaavasta

Eteläinen kaava-alue Pähkinärinne 2

Pähkinärinteen 2. kaava-alue suunniteltiin ja rakennettiin 1980 -1995. Asemakaavan on laatinut Vantaan asemakaavaosasto ja rakennusten suunnittelijana on Arkkit.tsto Aatos ja Aila Issakainen. Alueella on oma pieni ostokeskus, koulu, neuvola ja kirjasto.

Pähkinärinne 2 suunnitelma vuodelta 1980

Pähkinärinne 3

Karhunkierroksen alue rakentui 2000 luvun alusssa (Pähkinärinne 3 ) Pähkinärinteen lähitulevaisuuteen sisältyy paljon alueen kehityksen kannalta myönteistä. Alueen vanhimpia taloja peruskorjataan pyrkien huomioimaan alueen yhtenäisen ilmeen.

Alla linkki Pähkinärinneseuran asukasillan esitelmään vuodelta 2014

Pähkinärinne kasvaa – asukkaat vaikuttavat

Pähkinärinne kasvaa_asukkaat vaikuttaa l